fbpx

Redeemable Preference shares

Diversify your investment portfolio to preference shares (saham keutamaan, IRPS (Islamic Redeemable Preference Shares)

Pernahkah Anda Terfikir Untuk Memperkembangkan Portfolio Kewangan Anda di dalam Preference Shares?

Preference Shares ini dapat memberikan peluang untuk anda meningkatkan modal dalam masa yang singkat, namun demikian ia juga mempunyai kuota khas. Setiap permohonan akan disaring terlebih dahulu dan hanya akan mendapat jemputan apabila sudah mendapat kelulusan kelak.

Sesuai untuk mereka yang ada modal permulaan melebihi RM250,000. Selalunya individu yang mempunyai net worth sebanyak RM3 juta (termasuklah aset keseluruhan seperti harta, rumah, dan lain-lain yang membawa kepada jumlah keseleluruhan di atas). Atau pendapatan tahunan melebihi RM300,000. Mereka juga juga dikenali sebagai pelabur sofistikated.

tertakluk di bawah CMSA

Kenapa Perlu Memilih Preference shares?

Gandaan Modal

Altenatif terbaik menggandakan modal. Dan ianya adalah "capital & dividen protected by insurance".

Tiada Entry Fee

Preference Shares tidak melibatkan apa-apa entry fee mahupun management fee.

Net After Tax

Pembayaran dividen yang dibuat kepada pelabur adalah bersih cukai.

Tertakluk Di Bawah CMSA

Preference Shares tertakluk sepenuhnya akta CMSA.

Atau boleh call saya di 

010-315 8122

untuk respond segera

Sedikit Penerangan Tentang Preference Shares

Apakah Itu Preference Shares?

Kita mungkin pernah mendengar tentang Preference Shares (atau dikenali sebagai RPS/IRPS) ni, tetapi ramai yang masih keliru apa yang dimaksudkan IRPS ini.

Ia adalah jualan awal saham dan pegangan saham kepada pelabur atau institusi terpilih sebelum ia dibuka kepada umum. Ia adalah alternatif kepada Initial Public Offering (IPO), di mana syarikat perlukan dana untuk mengembangkan lagi syarikat.

Pelabur yang terpilih adalah terdiri daripada pelabur yang berkelayakan (mempunyai surplus cash) , institusi kewangan, bank, syarikat insurans, syarikat dana amanah, syarikat pengendali wang pencen dan bermacam-macam lagi.

Apabila sebut IRPS, ianya tidak seketat seperti ketika syarikat hendak melaksanakan IPO untuk mendapatkan dana.

Preference Shares Lebih Cepat.

Tidak terikat lagi dengan IPO, maka prosesnya lebih cepat dan syarikat juga tidak perlu sediakan prospektus yang sangat terperinci kepada bakal pelabur.

Berbanding memberi prospektus, mereka menjual preference shares dengan menggunakan Information Memorandum (IM).

Kenapa Syarikat Menawarkan Preference Shares?

Kebiasaannya adalah bisnes dalam sektor baru dan kurang pendedahan kepada awam lagi. Jadi, ia agak sukar meyakinkan institusi dan pelabur awam.

Maka, mereka gunakan strategi lain dengan mendekati hartawan dan jutawan yang mampu melaburkan sejumlah wang untuk menjayakan projek baru ini.

Ianya merupakan cara yang sah untuk syarikat bagi merealisasikan impian bisnes mereka pada masa depan.

Kelebihan Dan Kekurangan Preference Shares

Kelebihannya adalah memudahkan syarikat yang baru untuk meraih dana terutama dalam sektor technology dan teknologi kewangan.

Ini membolehkan syarikat terus berkembang dan meluaskan jaringan tanpa mendapat perhatian pihak awam.

Selain daripada itu, ia membolehkan syarikat yang menawarkan servis ini memberitahu kepada para pelabur secara terus risiko dan ganjaran yang bakal mereka perolehi.

Kekurangannya di sini adalah para pelabur yang terpilih ini akan lebih berkeinginan untuk dapat pulangan yang tinggi, bayaran dividen tetap setiap bulan atau pegangan saham yang besar dalam syarikat yang dilaburkan berbanding membeli saham secara IPO.

Siapa Individu Yang Layak?

Individu yang layak untuk melabur dalam Preference Shares adalah seperti yang telah ditetapkan oleh SCM.

Selalunya individu yang mempunyai net worth sebanyak RM3 juta ke atas atau pendapatan tahunan melebihi RM300,000. Mereka juga juga dikenali sebagai pelabur sofistikated.

Adakah Preference Shares Mudah?

Tertakluk juga kepada keadaan syarikat, barisan pengarah, dan beberapa peraturan lain yang perlu didaftarkan. Biasanya urusan dokunentasi adalah mudah dan ringkas.

Proses untuk melaksanakan Preference Shares tidak boleh di teruskan tanpa dokumen yang lengkap sebagaimana yang diperlukan oleh pihak syarikat /pengeluar Saham.

Soalan Umum

Buat masa ini, kami mempunyai roduct Preference Shares (atau dikenali juga sebagai IRPS) yang dibawa oleh kami.

Maklumat lanjut tentang product tersebut akan diberikan melalui Whatsapp atau Email kelak selepas anda mengisi borang “register interest” di atas.

Untuk product yang dibawa oleh kami ini mempunyai pulangan dalam kadar yang berpatutan.

Kebiasaannya adalah 3 tahun bergantung kepada sesebuah kontrak yang telah dipersetujui.

Dividen dibayar terus ke akaun bank anda mengikut langganan Product pilihan anda.

 

Ya, kedua-dua product yang ditawarkan tertakluk kepada CMSA (Capital Market Service Act 2007) dan di bawah SCM.

1- Dividen akan dibayar sebagaimana pada waktu yang ditetapkan. Jika berlaku kelewatan (kecuali tarikh tersebut jatuh pada hari cuti umum), maka anda boleh terus hubungi syarikat mahupun company insurans untuk menuntut terus bayaran tersebut. Jadi anda boleh tidur tenang dengan pelaburan anda.

2- Setiap pelabur tertakluk kepada CMSA (Capital Market Service Act 2007) dan di bawah SCM. Maka dokumentasi lengkap serta agreement perjanjian diberikan kepada pelabur setelah permohonan ditetapkan.

3- Syarikat serta board of directors adalah dari mereka yang berpengalaman, kredibiliti serta dikenali. Ada juga di kalangan mereka dari bank-bank terkemuka dan juga badan berkanun di Malaysia.

Disebabkan peraturan yang ditetapkan oleh SCM, maka details product yang ditawarkan hanya akan diberikan ketika kita berkomunikasi kelak samada melalui sesi perjumpaan, Whatsapp mahupun Email. Ini bagi menjaga privacy dan mengikuti syarat yang ditetapkan oleh SCM. Harap Maklum.

Attention:

All Rights Reserved. Read our Copyright, Privacy Policy and Terms of Use.

Atau boleh call saya di 

010-315 8122

untuk respond segera